Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

ΑΛΛΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ

 
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
ΑΛΚΗ ΖΕΗ,ΖΩΡΖ ΣΑΡΗ
ΕΚΔΟΤΗΣ
Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
2006
ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΩΝ
62
Παρόλο που πέρασαν τόσα χρόνια από τότε που ήμασταν παιδιά, θυμόμαστε κι η Ζωρζ κι εγώ ένα σωρό λεπτομέρειες της παιδικής ζωής μας και κάθε φορά που βρισκόμαστε όλο και κάτι θα έχουμε να πούμε για τα δυο κοριτσάκια, τις αχώριστες φίλες μα και τις τόσο διαφορετικές. Μπορεί να περάσαμε δύσκολα χρόνια πολέμου και κατοχής, να πεινάσαμε, να κρυώσαμε, να φοβηθήκαμε, μα οι στιγμές που ζούσαμε ήτανε τόσο δυνατές, τόσο γεμάτες.
Κι αν τώρα γράφουμε αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια, είναι γιατί κάποια συναισθήματα είναι κοινά σ' όλα τα παιδιά όλων των εποχών.




ΖΕΗ ΑΛΚΗ Σύγχρονη ελληνίδα πεζογράφος. Γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα. Ο πατέρας της καταγόταν από την Κρήτη και η μητέρα της από τη Σάμο, όπου πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια. Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και φοίτησε στη Δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές της στην Μόσχα όπου σπούδασε στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο. Από το 1954 ως το 1964 έζησε σαν πολιτικός πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση. Το 1964 επιστρέφει στην Ελλάδα γιά να ξαναφύγει την περίοδο της διδακτορίας γιά το Παρίσι. Από πολύ μικρή ασχολήθηκε με το γράψιμο. Στις πρώτες τάξεις του γυμνασίου άρχισε να γράφει κουκλοθέατρο. Ένας από τους ήρωες που δημιούργησε, ο Κλούβιος, έγινε κατοπινά ήρωας του κουκλοθέατρου «Μπάρμπα- Μυτούσης», που εμπνεύστρια του ήταν η Ελένη Περάκη- Θεοχάρη. Έγραψε κυρίως παιδικά διηγήματα όπως : Το καπλάνι της βιτρίνας, Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου, Ο θείος Πλάτων, Αρβυλάκια και γόβες, Μιά Κυριακή του Απρίλη, κ.α. Έγραψε επίσης, και το μυθιστόρημα, Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα και μετέφρασε έργα πολλών ξένων λογοτεχνών. Έχει τιμηθεί τρεις φορές με το βραβείο Μπάτσελντερ των ΗΠΑ.

Η Ζωρζ Σαρή γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα. Το 1969 εκδίδεται το πρώτο της μυθιστόρημα για παιδιά, "Ο θησαυρός της Βαγίας". Ακολούθησαν "Το ψέμα"(1970) και το "Όταν ο ήλιος"(1971). Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει δεκαέξι μυθιστορήματα για παιδιά και για νέους, δύο σειρές βιβλίων για μικρά παιδιά και πέντε βιβλία με πολύχρωμη εικονογράφηση, τέσσερα θεατρικά έργα, μια συλλογή διηγημάτων, την "Αντιπαροχή", ενώ έχει μεταφράσει πολλά βιβλία στα ελληνικά. Το 1994 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνικού Παιδικού Βιβλίου για το μυθιστόρημά της "Νινέτ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε τη γνώμη σας για το βιβλίο.