Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

ΣΕ ΔΥΟ ΤΡΕΛΑ ΗΜΙΧΡΟΝΑ

 
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΑΡΕΛΑ
ΕΚΔΟΤΗΣ
ΜΙΝΩΑΣ
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
2006
ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΩΝ
57
Οκτώ «τρελές» ιστορίες προλαβαίνει να διηγηθεί στα Δύο τρελά ημίχρονα μια μητέρα που «τρελαίνεται» ακούγοντας από το πρωί ως το βράδυ τους δικούς της να ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Περιγράφοντας διάφορες καταστάσεις με χιούμορ και καλή διάθεση-ανάμεσα στο φρικασέ και τη γραφομηχανή της- σατιρίζει, υπογραμμίζει τις υπερβολές, επινοεί διάφορα είδη πιο ήρεμου ποδοσφαίρου, οραματίζεται και ονειρεύεται. Ονειρεύεται και εύχεται κάτι πολύ απλό και καθόλου τρελό: οι φίλαθλοι να πλησιάζουν το παιχνίδι ως ευγενική άμιλλα-όπως ήταν παλαιότερα-και να ψυχαγωγούνται απο αυτό μέσα σε πλαίσιο ανθρωπιάς και κοινωνικότητας, και όχι με το φανατισμό που τελικά οδηγεί στη βία.

http://www.haef.gr/chilias/greek/lit/art/n10pht.gifΓεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1930. Μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολήθηκε με το παιδικό βιβλίο για πρώτη φορά το 1966 και από τότε είναι αφοσιωμένη στο λογοτεχνικό αυτό είδος.
Έχει βραβευθεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και από το Υπουργείο Παιδείας για τα Αναγνωστικά που έγραψε για τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου. Μετέφρασε και διασκεύασε στα ελληνικά πολλά ξένα βιβλία και συνεργάστηκε με τη ραδιοφωνία και την τηλεόραση σε εκπαιδευτικές εκπομπές. Είναι μέλος της Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ στο χώρο της Λογοτεχνίας για παιδιά και νέους.
Το βιβλίο της "Φιλενάδα, φουντουκιά μου" κέρδισε έναν από τους τρεις επαίνους του Διεθνούς Βραβείου Παιδικής Λογοτεχνίας JANUS KORCZAK 1985, στην Πολωνία.
Προτάθηκε το 1989 από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το βραβείο Άντερσεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε τη γνώμη σας για το βιβλίο.