Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Ο ΤΡΙΓΩΝΟΨΑΡΟΥΛΗΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ

 
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΚΔΟΤΗΣ
ΠΑΤΑΚΗΣ
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
2011
ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΩΝ
125


Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει... για να σώσει το βυθό και να ματαιώσει τα σχέδια του Άρη, ο οποίος τον καταστρέφει για να δημιουργήσει υποβρύχιο τσίρκο. Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει... για να δείξει σε όλους πως η αληθινή ζωή δεν είναι αυτή που δείχνουν οι οθόνες, αλλά αυτή που ζούμε. Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει... για να ελευθερώσει τα ψάρια από τη σκλαβιά του θεματικού πάρκου που φτιάχνεται στο όνομά του, χωρίς την έγκρισή του. Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει... για να γίνει για λίγο, με τη βοήθεια της οικολόγου Μπέτυ και του μαγικού μαργαριταριού της, άνθρωπος, ώστε να αντιμετωπίσει τον Άρη. Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει για να πει σε όλους: "Δεν είμαι ήρωας, είμαι αντιήρωας. Δεν είμαι εγώ ο σταρ των καναλιών, είμαι μονάχα ένα ψαράκι που κολυμπάει στα βιβλία των παιδιών...".


Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964.
Σήμερα ζει στην ίδια πόλη με τη γυναίκα του και τα δυο παιδιά τους.
Σπούδασε Παιδαγωγικά και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
 Από το 1984 εργάζεται στην πρωτοβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση.
Το 1995 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο για παιδιά.
Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ο Τριγωνοψαρούλης» από τις Εκδόσεις Πατάκη. Το διαφορετικό ψάρι έγινε ο πιο διάσημος έλληνας σύγχρονος λογοτεχνικός ήρωας. Πέρα από την Ελλάδα και την Κύπρο οι περιπέτειές του μεταφράστηκαν και κυκλοφόρησαν στην Κορέα, ενώ για την παρουσίασή του σε σχολεία και λογοτεχνικά φεστιβάλ έχουν μεταφραστεί στην Ιταλία, στη Βουλγαρία και στη Γερμανία. Αναμένεται η έκδοσή του στην Κίνα.
Από τότε ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος έχει γράψει πάνω από 50 βιβλία για παιδιά και νέους. Πολλά από αυτά κυκλοφορούν και σε άλλες χώρες όπως Ιρλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σερβία, Μαλαισία, Κορέα, Κίνα.
Μερικά από αυτά έχουν τιμηθεί με βραβεία και επαίνους
Η περιπέτεια της ζαρωμένης κάλτσας -  Έπαινος Αντιγόνη Μεταξά 1996, από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ - Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
Ο Τριγωνοψαρούλης - Έπαινος Αντιγόνη Μεταξά 1998, από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ - Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
Έτοιμος από καιρό – Βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς 1999
Η Βαλίτσα με τις τρεις τσαγιέρες – Εύφημη Μνεία Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς
Καφέ Αηδιαστικό Μπαλάκι – Βραβείο Λογοτεχνικού Περιοδικού «Διαβάζω» 2004
Παίξε το ανάποδα – Βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς 2006
Κι οι ιστορίες μεταναστεύουν – Έπαινος Μορφωτικού Κέντρου της Πρεσβείας της Αιγύπτου.
Στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από τους συνθέτες Δέσποινα Σουγιούλ, Κώστα Θωμαϊδη, Σπύρο Λάμπρου και Γιώργο Χριστιανάκη. Έχουν παιχτεί τα θεατρικά του: «Ο Τριγωνοψαρούλης, ο Μαυρολέπιας κι ο τελευταίος ιππόκαμπος», «Ο Βιβλιοπόντικας» και «Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει» το οποίο είναι και το πρώτο έργο του το οποίο γράφτηκε αρχικά ως θεατρικό, μετά από παραγγελία του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης.
Εκτός από τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος  επισκέπτεται σχολεία και βιβλιοθήκες όπου συναντά τους μικρούς αναγνώστες του, μεταφράζει λογοτεχνικά έργα για παιδιά, σχεδιάζει προγράμματα για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και ασχολείται με την προώθηση της παιδικής λογοτεχνίας με άρθρα του σε περιοδικά. Για μια δεκαετία ήταν συνεργάτης των περιοδικών «Το παιδί κου κι εγώ» και «Παράθυρο στην εκπαίδευση» καθώς και της παιδικής εφημερίδας «Φινιστρίνι». Σήμερα αρθρογραφεί στο περιοδικό «Σύγχρονο Νηπιαγωγείο».
Από το 2008 είναι Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ - Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε τη γνώμη σας για το βιβλίο.