Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΥΟΥ ΣΑΝΤΑ ΚΛΑΟΥΣ

 
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
BAUM LYMAN FRANK
ΕΚΔΟΤΗΣ
ΠΑΤΑΚΗΣ
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
2007
ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΩΝ
224


Μία φανταστική βιογραφία του Σάντα Κλάους –αυτού που εμείς ονομάζουμε Άγιο Βασίλη–, γραμμένη αριστοτεχνικά από το Φρανκ Μπάουμ, το δημιουργό του Μάγου του Οζ, η οποία εκδίδεται για πρώτη φορά στα ελληνικά.
Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του βιβλίου, ανακαλύπτουμε πού γεννήθηκε ο Σάντα Κλάους, πώς τον ανέθρεψαν οι Νύμφες του Δάσους στο δάσος Μπαρζί, τι σημαίνει το όνομά του, γιατί έφυγε από το δάσος και εγκαταστάθηκε στη Γελαστή Κοιλάδα, πώς και για ποιο σκοπό έφτιαξε το πρώτο του παιχνίδι, αλλά και για τα εμπόδια που συνάντησε στο δρόμο του από τα μοχθηρά Ούγκα Ούγκα. Μαθαίνουμε ακόμα για το πρώτο του ταξίδι με τους τάρανδους αλλά, κυρίως, για την ανάγκη του να χαρίζει το γέλιο και τη χαρά στα παιδιά του κόσμου, που τελικά τον έκανε αθάνατο, με αποτέλεσμα να ζει ακόμα ανάμεσά μας, παρέα με τα ξωτικά, τις Νύμφες και τις Νεράιδες, στο καλύβι του, στη Γελαστή Κοιλάδα.
Ένα ξεχασμένο αριστούργημα της παιδικής λογοτεχνίας, δροσερό, μοντέρνο και ευφάνταστο, για όσους έχουν ανάγκη να πιστεύουν
Ο Λ. Φρανκ Μπάουμ γεννήθηκε στις 15 Μαΐου του 1856 στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης. Προτού ασχοληθεί με το γράψιμο, είχε ασχοληθεί με πολλά -δημοσιογράφος σε εφημερίδα, διευθυντής σκηνής, ηθοποιός και πλανόδιος πωλητής. Το 1899 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο "Father Goose: His Book", που έγινε μπεστ σέλερ, και το 1900 το "Ο θαυμαστός κόσμος του Οζ" ("The Wonderful Wizard of Oz), που είχε από την αρχή μεγάλη επιτυχία. Ανέβηκε στο θέατρο το 1902 και γυρίστηκε κινηματογραφική ταινία με πρωταγωνίστρια την Τζούντι Γκάρλαντ στο ρόλο της Ντόροθι. Η ταινία θεωρείται μια από τις δέκα δημοφιλέστερες στην ιστορία του αμερικανικού κινηματογράφου. Σε άλλη κινηματογραφική έκδοση του 1925 το ρόλο του τενεκεδένιου ξυλοκόπου έπαιζε ο Όλιβερ Χάρντι, ο διάσημος Χοντρός. Ο Φρανκ Μπάουµ εγκαταστάθηκε στην Πασαvτίνα της Καλιφόρνια και αφοσιώθηκε στις φαvταστικές ιστορίες για παιδιά. Έγραψε επίσης πολλές συνέχειες του "Μάγου του Οζ", αλλά καµιά δεν είχε την επιτυχία του πρώτου βιβλίου. Πέθανε στο Xόλιγoυvτ στις 6 Μαΐου του 1919.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε τη γνώμη σας για το βιβλίο.