Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Ο ΠΛΑΤΕΡΟ ΚΙ ΕΓΩ

 
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
ΧΟΥΑΝ ΡΑΜΟΝ ΧΙΜΕΝΕΘ
ΕΚΔΟΤΗΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
2005
ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΩΝ
81
Όταν ένας ποιητής, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας γράφει ένα έργο για παιδιά τότε σίγουρα αυτό θα είναι κάτι πολύ ξεχωριστό. Έτσι, ο νέος τίτλος στη σειρά Ιγκουάνα κρύβει μέσα στη φαινομενική του απλότητα τα πιο βαθιά μυστικά της ανθρώπινης ψυχής. Ο ποιητής μοιράζεται με τον Πλατέρο, τον αγαπημένο του γάιδαρο, τα συναισθήματά του και τις παιδικές του αναμνήσεις και μαζί, βυθίζονται στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων του χωριού, τους οποίους σκιαγραφεί με αγάπη και συμπάθεια και ιδιαίτερα τους πιο ταπεινούς και στερημένους. Μέσα από την ομορφιά της φύσης ο ποιητής και ο Πλατέρο, το πιο ανθρώπινο των ζώων, ικανοποιούν τις πιο αγνές και υψηλές τους επιθυμίες για μια πλούσια και έντονη πνευματική ζωή, για ειρήνη και αρμονία, αδελφικότητα και ανεκτικότητα, με λίγα λόγια, τη λαχτάρα τους για ευτυχία...
Ο Χουάν Ραμόν Χιμένεθ, γεννήθηκε το 1881, στο Μογκέρ της επαρχίας Ουέλβα της Ανδαλουσίας. Ύστερα από σπουδές στο Καντίς, γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης. Εκεί συνέθεσε τα πρώτα του ποιήματα κάτω από την επίδραση των "ρομανσέρος" Γκόνγορα, Μπέκερ και Γάλλων και Γερμανών ρομαντικών.
Τα πρώτα του βιβλία, δημοσιεύτηκαν στην Μαδρίτη το 1900. Τότε ήρθε σε επαφή με τον Ρουμπέν Ντάριο και το νέο λογοτεχνικό κίνημα "Ελ μοντερνίσμο".
Αρρώστησε. Πέρασε αρκετό καιρό στη Νότια Γαλλία και σε μια κλινική στη Μαδρίτη, όπου είχε όλον τον καιρό να ασχολείται με τη φιλοσοφία και με ξένες γλώσσες.
Στα χρόνια της μοναξιά, που πέρασε στο Μογκέρ (1905-1912), έγραψε πολλά ποιήματα. Πέρασε τα τέσσερα επόμενα χρόνια στη Μαδρίτη, σαν αναγνωρισμένος ποιητής.
Τραγούδησε στην πατρίδα του τη συλλογή πεζών ποιημάτων "Ο Πλατέρο κι' εγώ" (1914).
Το 1916 πήγε για πρώτη φορά στις Η.Π.Α., όπου παντρεύτηκε στη Νέα Υόρκη την Ζενοβία Καμπρούτσι, η οποία, τα επόμενα 40 χρόνια, έγινε η στενή συνεργάτιδα και το ηθικό στήριγμά του. Πρόλαβε την ύψιστη αγωνία της να καταλάβει, ότι ο άνδρας της διακρίθηκε με το Βραβείο Νόμπελ.
Τον Χιμένεθ τον αποκάλεσαν "ποιητή των ποιητών". Μόλις βρει κανείς τον τρόπο να πλησιάσει τον ποιητικό του ανθώνα, αισθάνεται να του φέρνει το αγέρι το άρωμα και τα μύρα της τέχνης του. Εμπνευσμένος λόγος, βάθος και πλούτος φαντασίας, είναι τα χαρίσματα των κειμένων του.
Στο ταξίδι του στις Η.Π.Α οφείλουμε την αλλαγή ύφους, στη δημιουργία του ποιητή: "Αγνή ποίηση". Γύρισε στη Μαδρίτη με τη γυναίκα του. Έγινε αρχηγός μιας καινούργιας γενιάς. Ποιητής και κριτικός. Εξέδωσε τρία περιοδικά.
Το 1930 απεσύρθη στη Σεβίλλη, όπου συνέχισε την ποιητική του εργασία. Το έργο της ζωής του "Όμπρα", το επεξεργάστηκε χρόνια.
Κατά τον εμφύλιο πόλεμο έφυγε από την πατρίδα του και έζησε 20 χρόνια στην Αμερική, σαν ποιητής και λόγιος, το 1936 στο Πανεπιστήμιο του Πουέρτο Ρίκο, το 1937-38 στην Κούβα, το 1939-51 στις Η.Π.Α. (πανεπιστήμιο Μαϊάμι. Ουάσινγκτον, Μαίρυλαντ).
Γύρισε το 1951 στο Πουέρτο Ρίκο, όπου συνέχισε την καριέρα του καθηγητή. Συγχρόνως εκεί γίνονταν εργασίες γύρω από το έργο του.
Το 1956 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Απεβίωσε το 1958.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε τη γνώμη σας για το βιβλίο.