Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑ

 
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
ΕΚΔΟΤΗΣ
ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
2003
ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΩΝ
200
Μια σχολική χρονιά με πολύ διάβασμα τελείωσε. Ο Νικόλας πήρε το βραβείο της πολυλογίας -όχι της φλυαρίας- που του πάει γάντι, αν όχι ποιοτικά, σίγουρα ποσοτικά, και αποχαιρέτησε τους συμμαθητές του, τους αγαπητούς φίλους. Είναι ο Αλσέστ, ο Ρού-φους, ο Εντ, ο Ζοφρουά, ο Μεξάν, ο Ιωακείμ, ο Κλοτέρ, ο Ανιόν και οι υπόλοιποι. Βιβλία και τετράδια κλείστηκαν στο ντουλάπι, και το μυαλό όλων τώρα είναι στις διακοπές.
Στο σπίτι του Νικόλα το πού θα πάνε διακοπές δεν αποτελεί καθόλου πρόβλημα, γιατί...

Ο Rene Goscinny γεννήθηκε στις 14 Αυγούστου του 1926 στο Παρίσι. Είναι ένας από τους πιο πολυδιαβασμένους Γάλλους συγγραφείς στον κόσμο. Μόνον από τις περιπέτειες του "Αστερίξ", που έχουν μεταφραστεί σε 107 γλώσσες και διαλέκτους, έχουν πωληθεί γύρω στα 300 εκατομμύρια άλμπουμ.Ο Rene Goscinny ήταν ένας άνθρωπος που προκαλούσε πάντα γέλιο. Με τα κείμενά του, με τα λόγια του. Ωστόσο, δεν ήταν ένας γελωτοποιός με τη συνηθισμένη έννοια του όρου. Πάντα κομψός, με μια ακατανίκητη δημιουργικότητα, ήταν ευγενής και, ταυτόχρονα, πολύ εσωστρεφής.Ο Rene Goscinny έκανε πολλές τρέλες κι ύστερα, γύρω στα 40, έγινε ένας ολοκληρωμένος δημιουργός και, τελικά, ένας άνθρωπος που γνώριζε την ευτυχία (η γυναίκα του, η κόρη του).
Ύστερα, υπερβολικά γρήγορα, όπως τα μπαλόνια που του άρεσε να σημαδεύει στα πανηγύρια, έσκασε η καρδιά του. Πέθανε στα 51 του, στις 5 Νοεμβρίου 1977. Εξασκώντας μια τέχνη σπάνια, χωρίς κακία, χωρίς χυδαιότητα, γεμάτη ελαφρότητα και ακρίβεια, o Rene Goscinny υπήρξε ένας παραγωγικότατος σεναριογράφος κόμικς ("Αστερίξ" με τον Albert Uderzo, "Ιζνογκούντ" με τον Jean Tabary, "Λούκυ Λουκ" με τον Morris αλλά κι ένας συγγραφέας με μαγική πέννα ("Ο Μικρός Νικόλας", με τον Sempe).Το 1959 υπήρξε επίσης συνιδρυτής (μαζί με τους J.M. Charlier και A. Uderzo) του περιοδικού "Pilote", από το οποίο γεννήθηκε το κόμικς που διαβάζουμε σήμερα. Από την Bretecher στον Bilal, περνώντας από τους Gotlib, Cabu, Tardi, Mezieres, Druillet, Fred, Lob, Giraud, Christin, Pιtillon, Reiser...
Είναι η τροχιά ενός τζέντλεμαν σεμνού, αστείου, εύθραυστου και μυστηριώδη που μας αφηγούνται η Anne Goscinny, o Guy Vidal και ο Patrick Gaumer.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ μπορείτε να γράψετε τη γνώμη σας για το βιβλίο.